Bosjesmannen in Portugal

Het was donker toen ik op mijn eerste camperplek in Portugal aankwam, in Viana de Castelo. Het regende. Er waren geen andere campers. Ik was een doodlopende weg ingeslagen. Een hobbelend pad op weg naar de zee. De camperplek was een open veld tussen de bomen en naast de duinen. Op internet zagen de plaatjes er veelbelovend uit, maar op moment van aankomst was ik er niet meer zo zeker van of dit wel de goede plek was om mijn Portugal-avontuur te beginnen.

LGBT

De één na de andere auto kwam aanrijden, reed een rondje over het veld en ging weer weg. Er bekroop me een onveilig gevoel en ik twijfelde of ik hier weg moest gaan. ‘Alleen reizende vrouw in camper vermist’. Mijn ambitie om in een krant gepubliceerd te worden is aanwezig, maar het zou toch zonde zijn als die ambitie op deze wijze werkelijkheid wordt. Ik hield de af en aan rijdende auto’s in de gaten. Het waren allemaal mannen, alleen. Ze leken te speuren. Na een tijdje zag ik een man uitstappen en de bosjes inlopen. Niet veel later zag ik een andere man hetzelfde doen. Ik was gerust. Mij hadden ze niet nodig.

Levende Instagram-accounts

De volgende ochtend werd ik wakker met het geluid van de branding op de achtergrond. De zon scheen. Ik smeerde een boterham, zette koffie, pakte mijn handdoek en liep naar de zee. De zee! Na een paar uur zonnen liep ik terug naar de camperplek. En in die paar uur was het donkere natte lege veld omgetoverd in één groot Instagram-account. De plaatjes die ik al zoveel online had gezien, kwamen hier tot leven. Het veld was gevuld met campers die bewoond werden door hippe mensen. Op elk dak een surfboard. Eén voor één kwamen ze naar buiten. Een dude met lang haar, een chick met een bloemetjesjurk en een hond die niet aan de lijn hoeft.

Kees

Maar er waren niet alleen loslopende digitale nomaden. Kees was er ook. Met zijn vrouw, zijn beste vriend en die z’n vrouw. We raakten aan de praat. Kees, een tot vorig jaar zeer fitte zeventiger, die deed aan windsurfen, skiën en al het andere wat maar hard gaat. Hij was getroffen door de ziekte van Lyme. Zijn conditie was zo verslechterd, dat een loopje van de camperplek er niet meer in zat. Maar klussen, daarvan deed hij geen afstand. Toen ik weer terug was bij mijn camper, klopte Kees op het raam. ‘Er is iets met je koelkast?’ Dat had hij snel opgepikt, mijn koelkast was inderdaad kapot. Een gereedschapskist in zijn hand. Drie uur lang heeft hij gesleuteld en nu doet hij het weer.

Handdoekje leggen

Hier in Portugal lijkt al het rondreizende volk zich met elkaar te vermengen. Jonge gezinnen die in campers door Europa reizen. Pensionada die, zodra er een mooie camperplek vrijkomt, deze eerst bezet houden met hun SMART, om er vervolgens hun veel te grote en luxe en mooie camper te parkeren. Langharige mannen die de golven induiken. En kortharige vrouwen die alles van een afstandje aanschouwen. Het leeft allemaal samen op de camperplek en dompelt zichzelf onder in een levensstijl, waarvan het eigenlijk raar is dat SIRE er nog een campagne voor heeft opgestart.

7 Comments Bosjesmannen in Portugal

 1. irene 30/10/2018 at 11:22

  Hoi Ellen
  wat is het toch steeds weer fijn om je verhalen te lezen. Je schrijven is zeer beeldend en neemt mij als lezer even mee op de plek waar je bent.
  dankjewel daarvoor!
  maak er weer een mooie dag van

  Reply
 2. Franny 30/10/2018 at 15:59

  Postma! Je schrijft steeds beter vind ik! Het was al goed, maar is nu nog meer verhalend en neemt je mee naar jouw plek. Ik geniet mee… van jou en de zee.. holadieee..

  Reply
  1. Ellen Postma 30/10/2018 at 18:39

   Thanks Franny!! The flow is coming I guess 🙂 Ciao bella!!

   Reply
 3. Leonie Spierenburg 05/11/2018 at 12:25

  Hi Ellen, zit nu met een glimlach je mooie site te bekijken en je verhalen te lezen…. zag al eerder op LinkedIn voorbijkomen dat je aan je reis was begonnen, en kwam er niet aan toe, tot nu 🙂 Wow! dit doe je echt leuk. Ik heb me voorgenomen je site geregeld te bezoeken en even bij te lezen over al je ontdekkingen en avonturen 🙂 Heel veel liefs, geniet, verwonder en doe voorzichtig! Leonie

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *