Familie op wielen

Tussen al het geweld van de overcomplete campers van de pensionado’s, stond ook een Hymer Citroen uit 1991. Zo één met een bruine streep over de hele zijkant. Zo’n camper die mijn neefje van vijf zou tekenen als ik hem vraag om Weinsberg te tekenen. Zo één die bruine keukenkastjes heeft, een semi-kristallen lampje in de badkamer en een opklapbed. Iets boven Lissabon stuitte ik op het huis op wielen van Linda en Rutger en hun twee jongens. Deze familie woont in een camper. De oudste van vijf wist nog niet wat hij nou het leukste vindt van de reis. Òf de zelfgemaakte fruittaart òf het spelen met zijn broertje van bijna twee.

De nomade in balans

Sinds een half jaar zijn ze op pad. Hun huis in Haarlem verhuren ze tijdelijk en hun spullen zijn opgeslagen. Rutger heeft zijn baan verloren in een reorganisatie en Linda neemt als freelance student-decaan tijdelijk geen opdrachten aan. De oudste, Hugo, heeft vrijstelling van de leerplicht. En zo creëerden ze voor zichzelf de mogelijkheid om in deze levensfase als nomaden op zoek te gaan naar meer balans in het leven. Om ruimte te creëren voor veel tijd samen, voor een leven met minder stress, om te ontdekken wat er gebeurt als ze buiten de lijntjes gaan kleuren.

Thuisonderwijs

In Nederland liepen ze tegen een aantal zaken aan waar velen van ons zich in zullen herkennen. Met het wonen in de randstad ontkomen ze niet aan een hoge huurprijs of hypotheek. Inmiddels is dit niet alleen een randstadprobleem meer. Het is voor jonge huiseigenaren tegenwoordig de normaalste zaak om krom te liggen voor je hypotheek. Linda en Rutger vonden hun werk leuk, maar de stress die er soms bij komt kijken en het gevolg dat ze minder tijd met hun kinderen door kunnen brengen, woog niet op tegen de voordelen van het werken. In hun ‘oude’ levensstijl, zouden de kinderen niet ontkomen aan de buitenschoolse opvang. En zou thuisonderwijs niet tot de mogelijkheden behoren. 

Edelstenen

De dag na mijn bezoek aan de familie op wielen kreeg ik van Hugo twee edelstenen. Die mocht ik mee op de rest van mijn reis. Eentje is voor mijn veiligheid, die ligt in de hoek van de camper. De andere is voor mijn balans, die draag ik in mijn zak. Voor het gezin vetrok, was Hugo even op de kleuterschool geweest. Daar droeg hij een kleine edelsteen in zijn zak, daar kon hij even aan voelen als hij zijn vader of moeder miste. Maar die steen mocht niet. Beleid van de school was om geen speelgoed bij zich te hebben.

Gym

Eén van z’n vriendjes thuis vond het zielig voor kinderen die niet naar school gaan, want zij hebben dan ook geen gym. Zijn andere maatje bekeek het net even anders. ‘Maar zij kunnen de hele dag gymmen!’ Vorig jaar heeft het gezin ook een tijdje samen gereisd, ook in een camper. Toen hebben ze ervaren hoe de kinderen reageerden op het buiten zijn, het contact met andere kinderen en hoe zij zich ontwikkelden in het bijzijn van hun ouders. Dit eerste avontuur was de kiem van hun volgende avontuur.

Aandacht

Linda en Rutger kiezen voor een ander leven. Voor wat voor leven, dat ligt nog in het midden. Misschien wordt het een camping in Frankrijk, een nomadenbestaan in de camper of een boerderijtje op het Groningse of Friese landschap. Het leven zoals ze het nu leiden is soms paradijselijk, en soms ook allesbehalve. Met zijn vieren in een knusse camper betekent dat niemand veel tijd en ruimte alleen heeft. En een echte taart bakken, dat gaat nu niet. Ook weten ze niet of het thuisonderwijs op de lange termijn juist wel of niet goed is voor de ontwikkeling en welzijn van de jongens. Daarin willen ze vooral ook kijken naar de behoefte van de kinderen. 

De zoektocht is volop gaande. Tussen het zoeken door wordt er volop genoten. Door Linda en Rutger, van de waardevolle tijd die ze doorbrengen met hun jongens. En door de jongens, van het zand en van het bos. Van de aandacht die ze krijgen, van hun ouders, van andere camperaars. Soms zijn het pensionado’s, die ze een lolly toestoppen. Soms zijn het andere kinderen die ook rondreizen. En even was ik het. Wat was het fijn om onderweg even van de energie van deze familie te mogen proeven.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *