Zoek de kaasschaaf

De kaasschaaf is kwijt. Ik vind hem niet in de koelkast en in de vaatwasser kan hij niet liggen. Hetzelfde geldt voor de reservesleutel van de camper, ook die houdt zich ergens schuil. Hoe goed ik ook zoek, ik vind hem niet. De capo van mijn gitaar ligt naar het schijnt nog in Nieuwleusen. Die ben ik niet kwijt, maar ik heb er ook niks meer aan.

Mijn zonnebril raak ik elke dag opnieuw kwijt. Omdat ik hem ook elke dag weer vind, zit in dat proces een mooie succeservaring. De ene dag kijkt hij me lachend aan vanuit de emmer met schoonmaakspullen. Die ik kort daarvoor diep opborg in de XL-garage van de Weinsberg. De andere dag verstopt hij zich onder de troepjes op het dashboard.

Op zoek naar jezelf

De afgelopen periode zeiden sommige mensen tegen me, dat ze hoopten dat ik ga vinden wat ik zoek. Destijds was ik zelf niet in de veronderstelling op zoek te zijn. In ieder geval niet meer of minder dan een andere dolende dertiger. Marlijn Weerdenburg maakte over dit thema twee jaar geleden een serie. In één van de afleveringen (‘Op zoek naar jezelf’) bezoekt ze een yogaweekend en spreekt ze met filosoof Lammert Kamphuis. De serie is behoorlijk clichématig, maar toch ook herkenbaar. Soms dan. 

Of gewoon persoonlijke ontwikkeling

Een lange reis maken kan in het teken staan van een persoonlijke zoektocht. De Volkskrant liet dit weekend een artikel zien over enrichment, een soort tegenhanger van beleving. Na lange reizen willen we anders terugkomen dan we vertrokken, wordt er geschreven. Op zoek naar jezelf.

Ik ben, geloof ik, niet zozeer op zoek naar mezelf. Wel naar verdieping, in de filosofie en in de spiritualiteit. Volgens mijn docent van de Schrijversvakschool was dit een bijzondere – bijzonder als in ‘goh, bijzondere trui’ – combinatie. Toch zie ik velen met dezelfde interesse. Marlijn richt haar aflevering ook in met zowel yoga als filosofie. Die Kamphuis schreef een boek, Filosofie voor een weergaloos leven. Hierin staan achttien stukken waarin hij toont hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven.

Ik raak niet zoek

Het boek over de filosofen ligt jammergenoeg niet in de camper. Ik ga het proberen te doen met de originele boeken van een paar van die grote denkers.  De komende tijd is de tijd is aan mij. Bij kabbelende beekjes en in schaduwrijke bossen ga ik verder met Erich Fromm zijn Angst voor de vrijheid.

Terug naar die mensen die tegen me zeiden dat ze hopen dat ik vind wat ik zoek. Misschien bedoelden ze helemaal niet dat ik op zoek moest gaan naar mezelf. Wellicht waren het mijn gedachten die invulden dat het daar om zou gaan. Die mensen kenden me langer dan vandaag en wisten dat ik om de haverklap een grootse zoekactie op poten moest zetten. Voor een sleutel, een zonnebril of een kaasschaaf.

4 Comments Zoek de kaasschaaf

 1. Joost Vink 12/08/2018 at 20:06

  Hihi, leuke twist. Mooi stuk

  Reply
 2. Sandra 19/08/2018 at 08:20

  Leuk El! 🍀

  Reply
 3. Wietske 22/10/2018 at 14:25

  Hahaha – heerlijk stuk die zorgt voor herkenning en een grote glimlach op mijn gezicht.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *