21-daagse watervasten | Dag 12

Vandaag heb ik een zeer moeizame start van de dag. Alhoewel ik deze dag op de helft van mijn vasten zit en ik vooraf dacht dat dit als een mijlpaal zou voelen, lukt het me niet om mijn bed uit te komen. Ik heb een hevige hoofdpijn en in de ochtend kan ik eigenlijk alleen maar met mijn ogen dicht in bed liggen. Het zijn gekke uren, ik voel ook een lichte angst opkomen. Wat nu als ik te ver ben gegaan? Wat als mijn lichaam nu aangeeft dat het genoeg is geweest? Ik wil nog niet stoppen, maar de afspraak met mezelf is helder: bij lichamelijke ongemakken die echt niet goed voelen, stop ik.

Uitgedroogd

Ondertussen merk ik ook dat ik me lichtelijk uitgedroogd voel. Mijn tong voelt aan als schuurpapier. Ondanks dat ik iedere dag zeker twee liter water drink, bereik ik nu toch deze status. Ik ben direct extra gaan drinken, maar eigenlijk verlaat het vocht mijn lichaam net zo hard als dat het erin gaat. Om de haverklap zit ik op het toilet. Daarom besluit ik om toch maar wat informatie op te gaan zoeken over elektrolyten. 

Elektrolyten

Elektrolyten zijn chemicaliën die ionen vormen in lichaamsvloeistoffen. Ze helpen bij de optimale werking van specifieke lichaamsfuncties. Tijdens een watervast bestaat er een kans dat je teveel elektrolyten kwijtraakt, waardoor je verschillende klachten kan krijgen (zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierkrampen). Ik besluit daarom op dit punt dat het tijd is om mezelf te gaan ondersteunen met een goed product, dus bel ik even met Pure Essentials in de Zwanestraat. Gelukkig hebben ze een potje staan. Mijn hoofdpijn is inmiddels wat gezakt, dus ik stap op de fiets richting het centrum.

Extra ondersteuning

Het fijne van deze fietstocht is wederom dat mijn benen zo licht als veertjes voelen. Het is zo’n mooi gevoel! Ondanks dat mijn hoofd het zwaar heeft, besef ik me weer dat ik iets heel moois voor mijn lijf aan het doen ben. Eenmaal aangekomen in de winkel krijg ik een fijne uitleg van het product en ik ben zo brutaal om gelijk maar om een glaasje water te vragen. Die krijg ik en zo heb ik m’n elektrolyten maar weer binnen voordat ik de terugtocht naar huis maak.

Vallen en opstaan

Op de terugweg rijdt er een busje op het fietspad die een auto uit het gras probeert te trekken. Ik besluit ze wat ruimte te geven en verplaats mezelf even naar de stoep. Dit ging wat minder soepel dan hoe ik het in mijn hoofd voor me zag. Voordat ik het wist lag ik met mijn fiets op de stoep, in plaats van dat ik er licht als een veertje overheen fietste. Ach, herstel gaat met vallen en opstaan. Vandaag ietwat letterlijk.

Meer in de rust

De rest van de dag gaan de beentjes weer omhoog en doe ik vrij weinig. Een lichte hoofdpijn is nog steeds aanwezig. Ik drink meer dan de afgelopen dagen, zo’n drie liter vandaag. Status van het eczeem is hetzelfde. Ik geloof dat ik me er bij neer ga leggen dat het eczeem deze vasten helemaal gaat opklaren. Deze detox is een belangrijke stap in mijn verdere herstel, maar na deze is er ook nog zeker een weg te gaan.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 12! Hier lees je het verslag van dag 13💧

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *