21-daagse watervasten | Dag 16

Vandaag stond ik weer even op de weegschaal. Die gaf aan dat ik op dit moment zeven kilo ben afgevallen. Het geeft een fijn gevoel! Afvallen is geen reden voor deze watervasten, maar wel een fijne bijkomstigheid. Het is vooral bijzonder om te merken dat – zodra je voldoende vet in je lijf hebt 😇 – je lichaam gewoon blijft functioneren door het vet als brandstof te gebruiken. Het transitiemoment waarin je overgaat op ketose (zo rond dag vier of vijf van de watervasten) is een vervelend moment, omdat je dan te maken krijgt met wat hoofdpijn en sufheid. Maar daarna is je lichaam in een nieuwe staat van zijn en verdwijnt de brandstof (het vet) gewoon uit je lijf. Dat is toch ingenieus?

Lichamelijke symptomen

Inmiddels ben ik zestien dagen op weg en kan ik merken dat de witte aanslag op mijn tong iets minder aan het worden is. Waar er na de eerste week een dikke laag aanslag op zat (sorry 😷), daar is mijn tong nu nog wel wit, maar alweer een stuk frisser. Een goed teken, want het betekent dat de detox van mijn lichaam aan het afnemen is. Een ander mooi punt: het vocht wat in mijn knie en pols zat, lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen. Mijn spieren en gewrichten voelen een stuk soepeler! Ondertussen heb ik wel last van een droge mond en een muffe smaak in mijn mond. Ik kan drinken wat ik wil, maar dat lijkt niet te veranderen. 

De mentale strijd versus de fysieke strijd

Mijn energie was vandaag ook optimaal. Dat heb ik in lange tijd niet gehad! Ik had een paar afspraken staan, dus moest de hele dag in de benen. En dat ging wonderbaarlijk goed. Het was ook een prettige afleiding, want de afgelopen dagen kon ik niet goed los komen van de gedachten rondom het watervasten en het eczeem. Het leek bijna een vicieuze cirkel te worden in mijn hoofd. En dit is wat ik nu begin te merken door dit watervasten: de mentale strijd is een stuk pittiger dan de fysieke strijd. Dat uit zich met name in het voor mij grootse thema ‘eczeem’. Zodra ik merk dat mijn eczeem afneemt, ben ik mega gemotiveerd om verder te gaan en voel ik me trots op mezelf dat ik dit doe. Maar zodra het weer opvlamt, voel ik me ellendig en komt er een gevoel van nutteloosheid opwellen. 

Zin in groenten

En jawel, het einde van de watervasten komt in zicht. Joehoe! Ik kan het me bijna niet voorstellen hoe het is om straks weer iets te mogen eten. De behoefte aan voedzame voeding begint te groeien. Ik heb zin in groenten! In een bak met rijst en zalm en avocado en broccoli. En in sushi. Had ik dat al ergens genoemd? Ik heb zin in sushi. Gek genoeg heb ik helemaal geen behoefte aan koffie. Ik ben een redelijke koffiefreak. Veel drink ik er niet van, maar normaliter is een ontbijtje zonder koffie voor mij niet compleet. Het is interessant om te voelen wat het lijf aangeeft te willen hebben, als je een tijdje stopt met eten. Veggies! Oh ja, en sushi.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 16! Hier lees je het verslag van dag 17💧

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *