21-daagse watervasten | Dag 8

One week down…two to go! 👊🏼

Vandaag stond ik even op de weegschaal. Er is vier kilo van mij verdwenen. Gone with the wind! Alhoewel het afvallen niet één van de redenen is dat ik deze vasten doe, kan ik niet ontkennen dat ik er erg blij van word. Ik voel me licht! Mijn BMI en vetpercentage zaten dan wel krap aan binnen de marges van wat gezond is, maar het mag ook best een beetje minder zijn. Vanmorgen op de fiets voelden mijn benen heerlijk licht. Tegelijkertijd merkte ik ook dat een fietstocht een behoorlijke inspanning is. In de verte zag ik dat het stoplicht op groen sprong, dus ik trok even een sprintje. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik werd direct overvallen door een heftige honger (aargh).

Vertrouwen in vasten

De rest van vandaag was eigenlijk heel fijn. Lichte vlagen van honger komen voorbij, maar het vasten houdt me niet zo bezig. Ik doe wat kleine klusjes in huis en heb fijne gedachten die ik het beste als vreugdevol kan omschrijven. Ik dans een beetje rond in de kamer en in gedachten zie ik mezelf voor me als vitaal en stralend. Het vertrouwen in het effect van het vasten is groot. Alhoewel ik weet dat er vanuit de wetenschap nog maar weinig studies zijn gedaan bij mensen naar de effecten van vasten, geloof ik simpelweg in de principes die erachter liggen. Met name autofagie vind ik mega interessant. Kort gezegd komt het er bij autofagie op neer dat je lichaam in een spaarstand komt qua celdeling. In plaats van nieuwe cellen aan te maken, herstelt het de beschadigde cellen.

Eczeem

Wat me wel bezighoudt, is dat mijn eczeem nog niet zichtbaar verbetert. Zo nu en dan denk ik dat er een Jomanda moment is en dat het geheel is verdwenen. Maar dan blijkt dat het licht er net even anders op schijnt en dat mijn handen nog steeds hevig rood zijn. Iedere avond als ik ga slapen word ik overvallen door een jeukaanval. Die kan ik niet weerstaan, dus heb ik de volgende dag weer met de wondjes daarvan te maken. Dit blijft echt een lastig punt, want het eczeem is één van de grootste redenen van mijn vasten. Een lichte progressie zou me op moeilijke momenten kunnen motiveren. Maar opnieuw…ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop. 

Witte aanslag op tong

Andere fysieke signalen die mijn lichaam geeft zijn wel interessant! Zo is mijn tong bedekt met een witte aanslag. Een duidelijk signaal dat mijn lijf aan het detoxen is. Deze aanslag vormt zich ’s nachts op je tong als je aan het detoxen (in welke vorm dan ook maar) bent en is een uiting van de gifstoffen die in je lichaam zitten. Even een tongschrapertje erover heen en klaar! Naast een witte tong voel ik ook verschillende pijntjes in mijn organen. De ene keer voel ik heel duidelijk mijn nieren, soms is het mijn milt en soms ook mijn lever. Niks ernstig of hevige pijnen, maar zeker een signaal dat ze lekker aan het werk zijn. Mijn darmen zijn compleet stil! Die hebben na het eten van mijn laatste maaltijd geen kick meer gegeven.

Op naar dag 9! Met een beetje geluk zet deze fijne dag zich morgen voort en fiets ik zo door deze 21-daagse vast…een beetje wishfull thinking gaat me heus helpen 🙏🏼

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 8! Hier lees je het verslag van dag 9 💧

Wil je geen verhaal missen de komende tijd? Laat dan even je email adres achter! (Ingeschreven en geen bevestigingsmail ontvangen? Check dan even je ongewenste e-mail).

2 Comments 21-daagse watervasten | Dag 8

 1. Loes 20/01/2020 at 20:44

  Ben zo trots op jou El! Gewoon BAM!

  En scheelt lekker in de weekboodschappen hè;)

  Reply
 2. Annette 22/01/2020 at 09:32

  El wat moedig. Wat krachtig. Goed blijven visualiseren. Elke dag een klachten ombuigen. Hou vol tot het gaatje. Creeer een gezonde toekomst in liefde.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *