21-daagse watervasten | De voorbereiding

Het afgelopen jaar heb ik verschillende keren een kortdurende vast gedaan van zo’n 24-48 uur. De laatste maanden deed ik aan intermitting fasting en at ik alleen tussen tien uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds. De eerste keer dat ik een wat langere vasten deed was vrij intens! Het gevoel van honger doorstaan vond ik interessant, maar het kostte me ook de grootste moeite. Ik weet nog dat ik het heel raar vond om zonder avondeten te gaan slapen. Alsof er iets niet klopte. Toch sliep ik toen als een roosje. Naarmate ik vaker zo’n vasten deed, wist ik steeds beter wat me te wachten stond en had ik minder moeite met het weerstaan van de honger. 

Suiker-, gluten- en lactose-vrij

Naast dat ik het afgelopen jaar met enige regelmaat aan een vorm van vasten heb gedaan, eet ik ook al langere tijd geen suiker, gluten en lactose meer. Hierdoor is mijn suikerspiegel in mijn bloed al een tijdje redelijk stabiel en heb ik weinig cravings naar bepaalde voedingsmiddelen meer. Het enige is dat ik wel iedere dag koffie drink. Dit zou me eventueel wat moeilijkheden kunnen gaan bezorgen. Maar naast dat, denk ik dat ik klaar ben voor deze mega uitdaging!

Impulsieve actie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze 21-daagse vast niet lang van tevoren heb gepland. Het was zondagavond toen er een vriendin op visite was en het thema vasten ter sprake kwam. Ik vertelde haar dat het best een goed idee zou zijn om dit weer eens wat langer te gaan doen, gezien de status van mijn eczeem op dat moment. Toch, zei ik, was dit niet het moment. ‘Het juiste moment dient zich wel aan’, hoor ik mezelf nog zeggen. We kabbelden wat verder in ons gesprek en ineens…BAM! ‘Ik ga morgen beginnen’. Het voelde zo sterk! Ik hoefde er geen moment over na te denken en wist ook dat ik het daadwerkelijk zou gaan doen. 

Genezen van Lyme

Een tijdje geleden heb ik een documentaire (klik hier om de documentaire te bekijken) gezien van een jongeman die de ziekte van Lyme had en het behoorlijk te verduren kreeg met allerlei klachten. Hij had op zijn beurt weer een lezing bijgewoond van een dame die ook een lange vasten had gedaan en dit had hem gegrepen. Zijn verhaal greep me! En precies op die avond dat ik het met een vriendin weer over vasten had, leken de puzzelstukjes op zijn plek te vallen. Ik heb de komende weken weinig in mijn agenda staan, dus ik zou alle tijd en ruimte hebben om de ongemakken van het niet eten te kunnen verdragen.

Nog even ontbijten 🙂

Die avond bedacht ik me wel dat ik de volgende ochtend nog mijn ontbijtje zou eten. Het ontbijt is eigenlijk mijn favoriete maaltijd van de dag. Lekker met een kopje koffie erbij, beetje schrijven, langzaam wakker worden, wat gezonde voeding tot me nemen. Ik besloot mezelf dit moment nog één keer te gunnen in de komende drie weken. En zo gezegd, zo gedaan. Op maandag 7 januari genoot ik van een heerlijk ontbijtje. Om 11 uur werkte ik de laatste hap weg…game on!

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Hier lees je het verslag van mijn eerste dag 💧

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *